achtergrond

20 DECEMBER 2004 Boysproject wint Prijs voor Criminaliteitspreventie 2004

Boysproject wint Prijs voor Criminaliteitspreventie

 

Het Antwerpse Boysproject heeft de Vlaamse prijs gewonnen van de elfde Prijs voor Criminaliteitspreventie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De prijs is een beloning voor concrete, creatieve en vernieuwende projecten die criminaliteit proberen te voorkomen. Het project, dat jonge mannelijke straatprostitués helpt, krijgt een trofee en een cheque van 3 720€.

 

Het Boysproject, dat deel uitmaakt van het Veiligheids- en Preventiecontract van de Stad Antwerpen, bestaat sinds 2002. Het project werkt “schadebeperkend” met jongens en mannen die zich prostitueren. Het project wil de maatschappelijke weerbaarheid en participatie van de jongens verhogen door hen de weg te wijzen naar de verschillende diensten en instanties. Zo vermindert ook de criminele overlast voor de omgeving.

 

Het Boysproject wil in eerste instantie de jongeren bereiken en hulpverlening en vorming aanbieden. Verder wil het project schadebeperkend werken en de jongens de prostitutie ontraden en hen herintegreren in de maatschappij.

 

Het Boysproject bereikt de jongens op 2 manieren: via de aanloopkamer en via het outreachwerk. 

 

 

De aanloopkamer is een appartement dat enkel toegankelijk is voor de doelgroep. Dit appartement bevindt zich midden in de buurt waar de meeste mannelijke prostitutie voorkomt.

De jongens kunnen vrijblijvend naar deze ruimte komen om iets te drinken, te praten, te ontspannen, zich te verzorgen, …

De aanloopkamer is toegankelijk tijdens vaste en wisselende permanentie-uren. Daarbuiten is het ook altijd mogelijk een afspraak te maken. De aanloopkamer vervult verschillende functies:

 

Tijdens het outreachwerk gaan de begeleiders actief op zoek naar de doelgroep op straat, in bars, in het park, thuis, … Dit gebeurt zowel op een aantal vaste uren als op wisselende momenten, zowel ’s middags als ’s avonds. Door dit outreachwerk bereiken de begeleiders nieuwe jongens. Ze lichten het aanbod van het Boysproject toe, geven informatie, gaan zoveel mogelijk in op hulpvragen en delen condooms uit.

 

De bezieler en coördinator van dit project is Dirk Vertongen. Samen met Greet Heylen nam hij afgelopen vrijdag de prijs voor Criminaliteitspreventie in ontvangst. Zij beschouwen deze prijs als een erkenning van het belang van hun project en de doelgroep die zij bereiken.

 

Mensen die meer informatie wensen over dit project kunnen contact opnemen met de Bedrijfseenheid Integrale Veiligheid - Anouk Steenbeeke op 03/201 87 27 of via mail op anouk.steenbeeke@ve.antwerpen.be.